
Cyklozájezdy

Itálie
/ 7 dní / DOL225
- *** hotel s polopenzí
- bazén
- wellness
Těstoviny patří mezi základní surovinu italské kuchyně. Používají se jak čerstvé, tak sušené, v mnoha rozličných tvarech a velikostech. Údajně existuje okolo 400 různých druhů těstovin a dělí se na těstoviny dlouhé, krátké, polévkové a plněné. Různé druhy těstovin se párují s různými druhy omáček, dlouhé těstoviny se hodí k smetanovým omáčkám, protože je krásně obalí, k omáčkám s kousky masa či zeleniny se lépe hodí kratší a duté tvary.
V Itálii i ve světě patří k jedněm z nejpopulárnějším druhů těstovin špagety. Láska Italů ke špagetám je tak veliká, že každoročně 4. ledna slaví Národní den špaget.
V některých oblastech Itálie se k výrobě dlouhých těstovin dodnes používají tradiční postupy, kdy se těsto na těstoviny protlačuje přes tzv. chitarru, což je obdélníkový dřevený rám, v němž jsou v milimentrových vzdálenostech natažené tenké kovové struny. Tímto postupem vzniknou stejně dlouhé a stejně tenké nudle.
V Itálii bývají těstoviny součástí prvního chodu, tzv. primo piato. Průměrný Ital prý ročně spořádá asi 25 kg těstovin, oproti tomu je v Česku průměrná konzumace těstovin 7 kg na osobu.
Zajímavostí je, že v Česku zdomácnělé „boloňské špagety“ jsou tak trochu český vynález. Boloňské ragú, dlouho dušená rajčatová omáčka s mletým masem, se totiž v Itálii nikdy nepodává se špagetami, ale buď s plochými nudlemi tagliatelle nebo se zapéká v lasagních.
Tak co, který druh těstovin je váš nejoblíbenější?