Navigace

To, co jste možná nevěděli o italských těstovinách

To, co jste možná nevěděli o italských těstovinách

Těstoviny patří mezi základní surovinu italské kuchyně. Používají se jak čerstvé, tak sušené, v mnoha rozličných tvarech a velikostech. Údajně existuje okolo 400 různých druhů těstovin a dělí se na těstoviny dlouhé, krátké, polévkové a plněné. Různé druhy těstovin se párují s různými druhy omáček, dlouhé těstoviny se hodí k smetanovým omáčkám, protože je krásně obalí, k omáčkám s kousky masa či zeleniny se lépe hodí kratší a duté tvary. 

V Itálii i ve světě patří k jedněm z nejpopulárnějším druhů těstovin špagety. Láska Italů ke špagetám je tak veliká, že každoročně 4. ledna slaví Národní den špaget. 

V některých oblastech Itálie se k výrobě dlouhých těstovin dodnes používají tradiční postupy, kdy se těsto na těstoviny protlačuje přes tzv. chitarru, což je obdélníkový dřevený rám, v němž jsou v milimentrových vzdálenostech natažené tenké kovové struny. Tímto postupem vzniknou stejně dlouhé a stejně tenké nudle.

V Itálii bývají těstoviny součástí prvního chodu, tzv. primo piato. Průměrný Ital prý ročně spořádá asi 25 kg těstovin, oproti tomu je v Česku průměrná konzumace těstovin 7 kg na osobu.

Zajímavostí je, že v Česku zdomácnělé „boloňské špagety“ jsou tak trochu český vynález. Boloňské ragú, dlouho dušená rajčatová omáčka s mletým masem, se totiž v Itálii nikdy nepodává se špagetami, ale buď s plochými nudlemi tagliatelle nebo se zapéká v lasagních.

Tak co, který druh těstovin je váš nejoblíbenější?

Vyrazíte je ochutnat s námi?

Cyklozájezdy

Cyklozájezdy

Itálie

Itálie

7. 9. - 13. 9. 2026
/ 7 dní / DOL126
  • **** hotel s polopenzí
  • bazén s wellness
  • saunový svět
Rezervovat 27 900 Kč
Cyklozájezdy

Cyklozájezdy

Itálie

Itálie

26. 9. - 5. 10. 2026
/ 10 dní / TSM126
  • **** hotel u moře s polopenzí
  • termální bazény
  • tranzitní hotel se snídaní
Rezervovat 39 900 Kč